GERDRUP

 

Gerdrup er tidligst nævnt i det ved Kirkerup By omtalte Brev fra Bisp Absalon og kaldes her rethorp, sammensat med Mandsnavnet Geri og Torp (Udflytterby) .

 

Gerdrup er Kommunens vestligste By, og dens jorder gaar ud til Roskilde Fjord. I 1838 hørte til denne By 6 Gaarde og 3 Huse. 4 Gaarde og 2 Huse hørte under Københavns Magistrat, l Gaard og 1 Hus under Roskilde Domkirke og 1 Gaard under det adelige jomfrukloster, og kun to Gaarde var paa dette Tidspunkt udflyttede. Nu findes i Byen 4 Gaarde og 2 Huse og uden for 3 Gaarde og l Hus.

 

Under Omtalen af Kirkerup Hospital nævnes det, at Stifteren, Enken Kirsten jensdatter, ogsaa kaldet "den rige Enke", boede i Gerdrup; 3 af hendes Sønner fik hver sin Gaard i Gerdrup i Fæste af Københavns Magistrat, nemlig Matr. Nr. 1,2 og 3. Sidste Nr. laa i ældre Tid, hvor nuv. Orla Hansens Hus ligger, men blev omkring aar 1800 udflytte t og kaldet "Vejlegaard", fordi den ligger ved
e
n Vejle, et fladvandet Sted, hvor man kan køre eller vade over. "Den rige Enke" skal have haft endnu en Søn, men det fortælles. at han kom galt af Sted med en Pige, som tjente der, saa hun
skulde have et Barn. Engang hun var ude paa Marken med Mad til ham, kastede han hende om og lagde sit Knæ saa haardt paa hendes Bryst, at hun blev syg og døde. Han blev saa for at undgaa
Straf sat ind i et Kammer paa Loftet, hvor han maatte opholde sig et helt aar, til Affæren var glemt. Efter at han var kommet ud igen, skal han have faaet "Salvadgaard" at bo paa; om denne Gaard fortælles, at den engang var saa forfalden, at Taget og Skorstenen faldt sammen, da Tækkemanden begyndte sit Arbejde, saa der maatte hentes baade Murer og Tømrer. Nu er Gaarden nyopbygget.

 

Paa Gerdrup Bys Marker har der været mange Moser og Kær, der nu er forvandlet til frugtbart Agerland. Af gamle Navne paa disse Lokaliteter kan nævnes: .Lystens Kær", "Helliggraven",
.Langmosen" og "Maglemose", og særlig i ældre Tid var der stort Rørskær. Matr. Nr. 2-c ejes af H. P. Nielsen, som i 1911, da Fjordgaarden i Lille Valby blev udstykket, købte 13 Tdr. Land heraf. Det meste af denne tilkøbte jord ligger ud mod Fjorden, og her er senere afgivet 3 Tdr. Land til Landevejens Udvidelse og l Td. Land, hvorpaa Kommunen har indrettet en Strandpark med Gange og Beplantning. Til Parken er der fri Adgang, og en Mand er antaget til at passe den. Langs Stranden er solgt en Snes Strandgrunde, der er beplantede, og paa Grundene er opført smaa Huse; dette har helt forandret Landskabets Karakter, og da Plantningen falder sammen med to Gaardes Haver, der ligger paa den anden Side af Landevejen, ligner det en "Skovby". Søndag den 15. juni - Valdemarsdagen - 1930 blev Strandparken indviet ved et Møde, hvori deltog omkring 200 Mennesker.

 

Til Gerdrup By hører ialt 297 Tdr. Land, og alle Gaardene har Navne. Udskiftningen fandt Sted 179':), og af de tre Huse fik det ene Matr. Nr. 5 tillagt 2 Tdr. Land Jord, der laa i Hjørnet mellem Landevejen og Maglemose lige ved det gamle Vadested "Saltvad". Til de Huse, som ingen Jord fik, blev der lagt Ret til Græsning af Ko eller Faar paa Marken hos en af Gaardmændene. Denne Græsningsret er nu bortfaldet.

 

Gerdrup er ligesom TAagerup en By, der har bevaret meget af sit oprindelige Præg. Da Vejen til TAagerup i 1943 rettedes ud og kom længere mod Syd, anlagde de tre Gaarde smukke Haver helt ned til den.

 

Uddelingen af Krigserindringsmedaillerne til Hæder for Deltagerne i Treaarskrigen og Krigen 1864, der fandt Sted i 1877, gav Anledning til Afholdelse af smukke Fester, hvor i Reglen Sognefogeden foretog Uddelingen af Medaillerne. En saadan Fest fandt ogsaa Sted i Gerdrup hos Gdr. Rasmus Pedersen, og hvor Sognefoged N. Hansen, Gundsølille. talte.

 

Skik og Brug i gamle Dage paa disse Kanter er udførligt skildret af O I e P e d e r s e n i aarbog for Kbh. Amt 1930. Han var født paa Vejlegaard 1849, og det er sin Fødegaard og hele Livet i denne i 1860'erne, han skildrer. Ole Pedersen oprettede et Fællesmejeri i St. Valby, senere blev han Ejer af Gundsølille Mølle, han deltog ivrigt i det politiske Liv og overtog 1882 for en Tid Redaktionen af .Roskilde Dagblad". Efter at have været Manufakturhandler i Roskilde var han i henved 40 aar Bogholder ved Roskilde Andelssvineslagteri. Ole Pedersen døde i 1935, godt 86 aar gammel.

Tilbage til register