SLÆGGERUP
Slæggerup er den yderste og sydligste Del af Aagerup-Kirkerup Kommune; det er egentlig ikke nogen By, men en spredt Bebyggelse af Gaarde og Huse langs den gamle Kongevej Roskilde - Hørsholm, kaldet Hørsholmvejen. Af Bynavnets Form tør vi udlede, at Bebyggelsen maa være grundlagt i Vikingetiden. Navnets Forled synes sammensat med Ordet gammeldansk Slæggia, der betyder stor Hammer. Ordet bruges i Oldnordisk som Tilnavn (SIeggia) og skal vel ogsaa opfattes saaledes her.
Ifølge gamle Udsagn har der her ligget en stor By, som fuldstændig uddøde af Pest paa Dronning Margrethes Tid; indtil for ca. 30 aar siden kunde man især paa Løjebakken pløje Munkesten op. Der hører knapt 300 Tdr. Land jord til Slæggerup. I meget gammel Tid har Jorden maaske været i Kronens Eje, men senere vides det, at Bistrup Gods, Universitetet, Roskilde Domkirke og Katedralskole samt Cathrinebjerg har ejet jorderne.
Det fortælles, hvordan man i længst svundne Tider fra Herregaarden Cathrinebjerg sendte BØnderne paa Hoveri for at høste Hø paa "Slets Enge", som Slæggerup da kaldtes (slet = flad, jævn). En meget gammel Kone kunde huske, at hendes Oldemoder havde fortalt, at man den Gang vandede Hestene ved en Kilde, som var ret dyb, og det saa ud, som om der stod et Kar paa Bunden af den. Denne Kilde kom igen til Syne omkring 1885 og vældede sikkert op igennem en gammel Egestamme; nu bruges den som Brønd til tre smaa Huse. Slæggerups jorder er fordelt paa 23 Matr. Nr.; heraf hører de 13 i Dag til Slæggerupgaarden. Loddernes Størrelse varierer fra 4 til 16 Tdr. Land, og nogle af dem har særprægede Navne, der i flere Tilfælde fortæller noget om, hvor de har hørt til. "Himmelagrene" har saaledes hørt til Himmelev, "Valbyholmen" har en Gang hørt til Matr. Nr. 2 i St. Valby, og man kan gøre sig sine Tanker om, hvortil "Fiskerjorden", "Møllerengen", "Universitetsjorden", .Lercheengen", "Galschiøtlodden" har hørt til. Af andre Navne kendes "Slegslodden" og som allerede nævnt "Løjebakken" .
Der
er i Tidernes
Løb
handlet
meget med
disse
jorder,
nogle
er
blevet
bebygget,
og
andre
Steder
har
man
revet
Huse
ned
og
lagt
jorden
sammen
med
andre
Lodder.
Slæggerupgaarden,
som
nu
er
paa
ca.
120 T
dr.
Land,
grundedes
i
1825,
da
Husmand
Anders
Jensen
i Marbjerg
erhvervede
"Lodden"
paa
12 Tdr.
Land
og
rev
sit
Hus
i Marbjerg
ned
og
byggede
det op igen
her.
Derpaa
købte
og
mageskiftede
han,
til
han havde
samlet
den
nuværende
Slæggerupjorden er gennemgaaende god Jord. Bortset fra "Valbyholmen" og "Universitetsjorden" var den fritaget for Tiende og Landgilde. FØrstnævnte Lod hørte under Bistrup Gods, og sidstnævnte, der er paa 16 Tdr. Land, er nu en Del af Ejvin Andersens Gaard og ligger midt i Slæggerupgaardens Mark; tidligere hØrte den til en Gaard i Aagerup By. "Valbyholmen" er nu et selvstændigt Brug, idet der her er optør t et Statshus, som bærer Navnet "Valbyholrn".
For mange aar siden gik der en Vej fra Slæggerup over Maglemoseaaen forbi Landbogaard til St. Valby, Vadestedet ses endnu i Aaen.
|