Farvel til skolen i Tågerup
Fjerde generation fra ”Føjlegaard” på den gamle skole. – Minder fra gamle dage. – Tak til Magna Nielsen.
I Taagerup tog man i går afsked med byens 117 år gamle skole. Efter at udvidelsen af Gundsølille hovedskole nu er afsluttet, bliver den, som Aagerup-Kirkerup kommunes øvrige forskoler nedlagt. Udviklingen har gjort den gamle ordning med disse skoler fordelt omkring i sognet urationel og mangelfuld, hvorfor al undervisning nu skal samles på et sted under tidssvarende og gode forhold.
Det var naturligvis med vemod, beboerne i Taagerup oplevede den gamle skoles sidste dag, og det var som om vejrguderne havde besluttet sig til at nedlægge direkte protest, idet storm, bidende kulde og sne piskede i ansigterne på skolebørnene, da de indledte afskedsfesten med at gå i procession gennem byen. Dette hindrede dog ikke, at turen blev gennemført efter programmet. Smykket med flag og meget talende plakater og med en trommeslager i spidsen gik børnene sammen med deres lærerinde, fru Magna Nielsen omkring til hvert hus og hver gård i byen, og hvert sted sagde man tak for tiden der var gået med en lille sang.
Denne form for ”farvel og tak” høstede stor anerkendelse hos beboerne, og hos mange har den nok også fremkaldt minder. I Mange af hjemmene har flere slægtled fået deres første lærdom i den gamle skole. Fra slægtsgården ”Føjlegaard” var det således fjerde generation, der nu deltog i dette optog, der skulle danne afslutning på skolens historie. Fru Olivia Dilling-Hansen mindes da også tydeligt sin egen skoletid og kan genfortælle forskellige ting fra skolen, som hun har hørt af sin far O. R Rasmussen, der begyndte sin skolegang i Taagerup i 1859. Skolen var den gang ret ny, opført i 1847 som afløser for den gamle skole i Kirkerup.
Læreren hed Peder Pedersen, en dygtig og afholdt lærer, der virkede ved skolen i mange år. Til embedet hørte der 6 tdr. land jord og læreren ejede desuden 17 tdr. land. Han holdt både karl og pige, men i de travle tider som f. eks. Høsten, var skoledrengene med i marken. Når der blev tærsket, lagde læreren selv i tærskeværket, mens det stod på.
I skolestuen stod der en stor bilæggerovn. Den var sjældent særlig varm og skolebørnene morede sig da også med at stå ovenpå den med strømpesokker.
Flere betydende mænd. Nu afdøde gdr. Hans Peter Nielsen, Gerdrup, beskæftigede sig meget med egnens historie og har også skrevet om Taagerup skole. Heraf fremgår det, at opførelsen skete i bindingsværk. Først i 1880 blev den undermuret, og fik omtrent det samme udseende som nu. Hans Peter Nielsen nævner Peder Pedersen som den første lærer derefter lærer Nyboe og endelig Merts Nielsen. Hans redegørelse slutter med, at flere betydelige mænd har fået deres første undervisning her, bl. A. justitsråd Niels Hansen, Gundsølille, der blev amtmand i Randers, og fhv. minister Carl Petersen, Aagerup m. fl.
Efter lærer Mertz Nielsen kom Chr. Nielsen, der blev udnævnt til leder af Gundsølille hovedskole, da denne blev opført i 1955. Herefter blev Taagerup skole forskole og embedet besat med en lærerinde.
Fest i skolestuen Efter at børnene på denne smukke måde havde tolket skolens afsked med byen, samledes man til en afskedsfest i skolestuen. Hertil var forældre og interesserede indbudt. Børnene fik sodavand og lagkage, medens de voksne blev budt på et glas vin. Et par små elever overrakte på samtlige skolebørns vegne lærerinde, fru Magna Nielsen en smuk sølvlysestage. Sognerådsmedlem, fru dyrlæge Mary Bak takkede fru Nielsen for den omhu og interesse, hun har lagt i sin gerning og håbede, at hun ville tage den ånd og den vilje til samarbejde og kontakt, hun har udvist med sig til den store skole i Gundsølille, hvor hun fortsætter som lærerinde.
Et samlingssted for skolen. Tidligere mangeårigt medlem af skolekommissionen gdr. Aage Andersen, Taagerup, takkede fru Nielsen for det gode naboskab og gav en oversigt over en del af skolens historie. – Når vi i en lille by som her har haft en skole i 117 år, så er det med sorg vi ser den forsvinde. Vi holder af den og er vant til at betragte den som noget centralt i byen, et samlingssted, sluttede Aage Andersen, og ønskede held og lykke med arbejdet fremover under de nye forhold.
Til sidst takkede lærerinde, fru Magna Nielsen i en smuk tale for gaven fra børnene.
Efter 117 år Nu lukker Taagerup skole; i dag er det sidste skoledag efter 117 år. Vi lærere har mange gode minder fra denne stue, måske også nogle mindre gode imellem. Men naturen er så gavmild, at den giver os at huske det gode og glemme det andet. Børnene er det bedste vi har. Når vi skal være sammen hver dag kan naturligvis ikke alt være, som det skal være, men så må vi lære hinanden at gøre det om og tilgive. Det er mit håb, at den nye skole må blive til gavn og glæde for alle. Dermed siger jeg Taagerup skole farvel og håber på glædeligt gensyn i den nye skole.
Afskeden sluttede med at børnene sang en række små sange.
|