Dronning Margrethes Sten

 

 

I stenen er en hulhed af form som et fodspor: 26 cm langt, 12 cm bredt og 6 cm dybt. Dronning Margrethe har allerede i gammel tid været knyttet til stenens omegn, det ses i en oplysning fra 1765, idet det da nævnes, at der i stenens nærhed findes marknavne som "Dronningeagrene" og "Dronning Hulen". Det forklares med at Dronning Margrethe så ofte rejste forbi.

 

 

Et andet sagn fortæller, at det slet ikke var Dronning Margrethe, der lavede det fodspor i stenen, men at det derimod var Kong Frodes dronning, der trådte sporet i stenen. Da dronningen nemlig havde erfaret, at hendes mand var død og blevet begravet ved rbro (ikke langt nord for stenen) blev hun så bedrøvet, at hendes fod nedtrykkedes i en stor sten, hvorpå hun tdte.

 

Stenen kaldes endnu Dronningstenen .

 

At Frode Fredegod er begravet i Værbro , tyder på at have sin rigtighed, da der endnu den dag i dag er et stort sandbjerg i Værbro der hedder Frodebjerg .

 

Det fortælles også at mærket i stenen er fremkommet af at Dronning Margrethe trådte på stenen, da hun kastede sten efter Roskilde Domkirke, der fremkom da et mærke af hendes fod. Det fortælles også at Dronning Margrethe var så hellig, at hendes handske straks ville sejle op til himlen, hvis hun hængte dem på solens stråler.

 

Et sagn fortæller således: Dronning Margrethe lå og sov på en kæmpehøj, en trold kommer forbi og forlger hende. Hun svinger sig på sin hest, idet hun tder fra på stenen, træder hun så hårdt, at det er deraf fodaftrykket er fremkommet.

 

Et sagn fortæller at svenskerne og danskerne sloges nede ved Værbro, holdt Dronning Margrethe med sin hest ved stenen og ventede på at høre hvordan slaget gik, da den svenske Kong Alberct kom efter hende, sprang hun op på hesten, det hedder sig at da hun satte af, trådte hun så hårdt at der kom et mærke i stenen.

 

Bønderne turde i gammel tid ikke rigtig komme stenen nær. Folk med dårlige øjne kunne få dem helbredt ved at bade dem med regnvand, som var blevet stående i trådet.

 

Kilde: Festskrift ved Margretheskolens 17 års fødselsdag nov. 1982.